Raw kakaový/ karobový dort z červené řepy

Raw kakaový/ karobový dort z červené řepy

 

 

 

 

Pokud doma nemáte všechny ingredience, není nutné bát se recept jakkoliv obměnit, důležité je, aby se hmota na těsto spojila, to by se mělo povést vždy po důkladném promíchání ingrediencí.

Ingredience na dort:
2 šálky para ořechů (předem namočených)
4 ks vypeckovaných a nasekaných datlí / fíků
1/2 šálku rozinek
1/2 šálku javorového sirupu (pro úplnou raw verzi lze použít agáve, či jiný sirup podle chuti)/ bezového sirupu
špetka Himálajské soli
1 čajová lžička skořice
3 středně velké červené řepy jemně nastrouhané
2 šálky sušeného kokosu
1/2 šálku kakaového prášk / karobového prášku
3 polévkové lžíce psyllia (seženete v lékárně)  / otruby
Ingredience na polevu:
1/2 šálku rozpuštěného kakaového másla (můžeme použít i kokosový tuk nebo máslo)
1 šálek raw kešu, namočených na 2 hodiny
1/2 šálku raw kakaového prášku/ karobového prášku
1/2 šálku javorového sirupu (pro raw verzi lze použít agáve, či jiný podle chuti)/ bezového sirupu
2 čajové lžičky čerstvé citronové šťávy
1 čajová lžička Tamari
Postup na dort:
Nasekáme para ořechy v kuchyňském robotu. Vyndáme a dáme stranou do misky. V misce smícháme datle, rozinky, javorový nebo agáve sirup, sůl a skořici, dokud se hmota nespojí. Přidáme ořechy a pak přidáme nastrouhanou červenou řepu a promícháme. Pak přidáme kokos, kakaový prášek a psyllium a mícháme tak dlouho, dokud se ingredience nespojí a nevytvoří celistvou hmotu. Můžeme promíchat i v robotu. Poté přendáme vzniklou hmotu do dortové formy a rovnoměrně přitiskneme ke dnu. Dáme ztuhnout na půl hodiny do lednice.
Postup na náplň:
Rozpustíme kakaové máslo (nebo kokosový tuk). Rozmixujeme kešu, kakaový prášek, javorový nebo agáve sirup, citronovou šťávu a Tamari v mixéru, dokud se ingredience nespojí. Při chodu na nízké otáčky vlijeme rozpuštěné kakaové máslo do směsi a jemně promícháme dohladka. Vzniklou polevu nalijeme na dort a dáme vychladit do lednice nebo kdo chce mít dobrotu rychleji v žaludku, tak na 15 minut do mrazáku.
ZDROJ: Originál textu a další informace naleznete na http://slunecnyzivot.cz/2014/03/raw-cokoladovy-dort-z-cervene-repy/
Autor: Mia Weissová, www.slunecnyzivot.cz