Celer bulvový


1

Celer bulvový je velmi tradiční a hojně využívaná kořenová zelenina

Využití v kuchyni: celer je nutno důkladně očistit – nejlépe okrájet vrchní vrstvu a omýt. Lze ho konzumovat syrový, tak se využijí jeho zdraví prospěšné látky, jež působí antibakteriálně na sliznice. Vhodnou úpravou je jeho krátké spaření nebo povaření a následné využití do salátů i jinak. Krátkou tepelnou úpravou dojde k vyčpění dosti výrazné vůně a snadnější stravitelnosti. Další variantou základní úpravy je jeho opečení či osmahnutí na tuku a komponování do nejrůznějších pokrmů. Opečením získá velmi příjemnou chuť. Má velmi široké použití při úpravě pokrmů, patří do polévek, omáček (zvláště smetanových), k dušeným i pečeným masům, do bramborové kaše, opečený či smažený jako doplněk pokrmů a podobně.

Výživové hodnoty: vitaminy skupiny B, C, draslík, vláknina, čistí a stabilizuje trávicí trakt, působí antibakteriálně na sliznice, posiluje nervovou činnost, působí antistresově, zvyšuje vitalitu a výkonnost, snižuje tlak a upravuje cholesterol.

Pozor- celer je alergen

Skladovat se dá bulvový celer relativně dlouho,i několik týdnů, postupem času však měkne. Skladujte v ledničce.

Zpět na seznam zeleniny