Fazolové lusky


1

Zelenina původem z Ameriky, Číny a Indie. Jedná se o středně dlouhé, duté, sytě zelené válečky. Při jejich konzumaci se do našeho těla dostane hned několik důležitých a prospěšných látek. Pravidelným zařazením do jídelníčku budeme pozorovat zlepšení kvality našich nehtů, pleti a vlasů. Zvyšují imunitu organismu, mají močopudné účinky, tím podporují činnost ledvin a z našeho těla se tak odplavují toxické látky, celkově se budeme cítit klidnější, protože látky obsažené v zelených fazolkách také uklidňují nervy.

Na druhou stranu se v nich vyskytují i látky, které by mohly působit na náš organismus negativně, proto je musíme vždy tepelně upravit, abychom tyto látky neutralizovali. Poté už použití nic nebrání a my můžeme tuto zeleninu přidávat jako přílohu k masu, do salátů, omáček, polévek, lze je kombinovat s těstovinami, ve Francii jsou běžnou teplou přílohou k hlavnímu jídlu místo rýže, brambor nebo hranolků.

A jak na ně? Je to jednoduché. Fazolky omyjeme, nožem zbavíme stopek a špiček a podle potřeby i postranních vláken. Jestliže nejsou fazolky stejně dlouhé, překrájejte je. Pro použití v salátech je nechte delší, pro přílohu je udělejte dlouhé 3 -5 cm. Před použitím v salátech je vždy povařte asi 10 minut  v osolené vodě a  poté prudce zchlaďte vodou ledovou. Tím si udrží pěknou zelenou barvu při dalším zpracování.

Skladujte v chladničce maximálně po dobu 5 dní. Fazolky časem ztrácí svou křehkost i tolik cenné vitamíny.

Zpět na seznam zeleniny