Fenykl hlíznatý


1

Lahodná osvěžující zelenina vhodná do salátu, k zápékaním a jinému kulinářství.

Podle písemných záznamů se fenykl sladký rozšířil z dominikánské zahrady kláštera sv. Gallena v Itálii už v 9.století. Znali jej tedy Egypťané, Řekové i Římané a nakonec se stal národní zeleninou Italů. Od nich právě pochází řada skvělých receptů na jeho přípravu. Tato zelenina je velmi chutná v syrovém stavu do salátů nebo předvařená k zapékání.

Hlíza i nať fenyklu mají příjemnou nasládlou chuť a jemné aroma. Díky bohatému obsahu vlákniny je fenykl ideální zdravotní zeleninou pro lidi trpící zažívacími obtížemi jako nadýmání, zácpa nebo pocit plnosti. Vlákniny rovněž vážou jedovaté a tukové látky ve střevech, působí tedy detoxikačně a snižují hladinu cholesterolu a krevních tuků.

Fenykl je také bohatý na draslík a vitamin C, posiluje imunitní systém a vyvolává dobrou náladu. Dalším léčivým účinkem fenyklu je užití jako prostředek k uvolňování hlenů při rýmě a kašli ve formě oleje nebo se z něj připravuje žaludeční a střevní čaj s šetrným uklidňujícím účinkem zbavujícím napětí.

Svérázná nasládlost fenyklu výrazně zlepšuje chuť pokrmů, zejména salátů a pomazánek. Podává se vařený s pikantními omáčkami, dušený i zapečený. Připravují se z něho výborné polévky a hodí se také k rybám. Fenykl má sice dominující specifickou chuť, přesto výborně ladí se všemi druhy zeleniny. Lze jej ochucovat citrónovou šťávou, pepřem, koriandrem, octem, ale také ovocem, např. jablky, pomeranči.

Skladovat hlízy můžete v lednici jen pár dnů. Pokud necháte fenykl v lednici déle, odstraňte vrchní vrstvu řapíků, které by mohly být tužší a použijte je třeba do vývaru.

Zpět na seznam zeleniny