Pór


1

Pórek je ušlechtilá plnohodnotná zelenina s léčivými účinky. Je důležitým zdrojem kyseliny listové, která podporuje tvorbu krvinek, svalů a hojení ran.

Pórek, který má oficiální název pór, je velmi stará zelenina, která pochází z Přední Asie a její léčebné účinky oceňovali již staří Řekové a Římani. Obsahuje éterické oleje, které mu dodávají charakteristické aroma, ostrou chuť, ne však tak moc jako má cibule. Dělí se na zimní odrůdy, které se častěji pěstují u nás, jsou velmi trvanlivé, mrazu odolné a letní, jež jsou zase vhodné pro přímou spotřebu.

Je bohatý na vitaminy, hlavně vitamin C, E a B, dále obsahuje karoten, niacin, draslík, vápník, fosfor a železo. V zelené části má až dvojnásobek vitaminů než v bílé, proto se zelených listů nezbavujeme, ale konzumujeme je také. Má diuretické vlastnosti, proto pomáhá revmatikům a při onemocnění dnou. Zabíjí bakterie a kvasinky ve střevech a žaludku, pomáhá při nadýmání, zácpě a střevních kolikách. Fosfor povzbuzuje činnost mozku a snižuje hladinu cholesterolu. Účinně působí proti změnám cév způsobených stářím. Je to výborný preventivní prostředek při chorobách žil, působí proti krevním sraženinám. Obsahuje také mangan a selen, který podporuje imunitní systém.

Pórek dodává jídlu svou štiplavostí příjemný říz. Připravují se z něj polévky, saláty či mozeček, velmi chutný je také zapékaný. Významné místo zaujímá především v asijské, hlavně v čínské kuchyni. V této zemi se totiž vyskytuje daleko víc druhů pórku než u nás. http://www.zastran.cz/zelenina/nase-nabidka-2/por/Odlišují se křehkostí, vůní i stupněm štiplavosti a podle toho s nimi čínští kuchaři ve svých specialitách nakládají.

Pórek patří k univerzálním typům zeleniny. Dá se využít při všech způsobech kuchyňské úpravy pokrmů. Třebaže je chuťově méně výrazný i aromatičtější než jeho příbuzná cibule, také u něj nutno uvážit, kdy se má do připravovaného jídla přidat. Množství pórku by totiž nikdy nemělo přesahovat množství hlavní suroviny a překrývat její chuť.

Skladujte pórek v chladničce a vydrží Vám i déle než týden.

Zpět na seznam zeleniny