Růžičková kapusta


1

Výborná zelenina pozdního podzimu a zimy. Růžičková kapusta je nadmíru zdravá nejen pro naše tělo, ale i pro naší mentální kondici.

Je velmi bohatým zdrojem hned několika pro naše tělo nepostradatelných látek. Jako první si uveďme vitamin B1thiamin. Tento vitamin je potřeba neustále do těla dopravovat stravou, protože jeho případné přebytky se z něj vyplavují. Přitom thiamin je nesmírně důležitý např. pro naši mentální svěžest, soustředění, odolnost vůči stresu, pro naší fyzickou výkonnost atd. Dokonce existuje nemoc, která vzniká v důsledku jeho nedostatku: tzv. Beri-beri. Vitamin B1 potřebujeme všichni, jeho zvýšený příjem pak hlavně těhotné a kojící ženy, kuřáci, pravidelní konzumenti alkoholu, fyzicky pracující lidé, děti v období vývinu, lidé pod častým tlakem stresu apod. Růžičková kapusta, jako jeho bohatý zdroj, je jednou z ideálních potravin, které nám ho mohou přirozeně dodávat.
Stejně tak kyselinu listovou, další velmi potřebný vitamin skupiny B, najdeme v růžičkové kapustě ve chválihodném množství. Kyselina listová se v našem těle dlouho neskladuje pro pozdější použití, i tu je potřeba neustále doplňovat stravou. Růžičková kapusta nám tak dokáže doplňovat oba tyto vitaminy zároveň.

V minulosti byla tato zelenina ceněna spolu se zelím také proto, že i během zimy sloužila jako jedna z malá čerstvých zdrojů vitaminu C. Byla tak tou pravou potravou pro náš imunitní systém, který po čas několika měsíců v roce, bez bující vegetace a za silně omezených zdrojů čerstvých potravin, strádal nedostatkem tohoto vitaminu.

Praktické upozornění pro tepelnou úpravu růžičkové kapusty: vařením a pečením se výše zmíněné vitaminy B1, C a kyselina listová ničí, proto růžičkovou kapustu nevaříme a nepečeme příliš dlouho, postačí jen pár minut, někdy dokonce jen spaření horkou a osolenou vodou, pokud jsou růžičky malé a čerstvé.

Růžičková kapusta, kapusta podobně jako zelí či květák obsahuje sirné sloučeniny. Jejich nepříjemný zápach se dá odstranit, když se zelenina před vařením oblanšíruje, tedy krátce spaří horkou vodou.

Zpět na seznam zeleniny