Zelná sezóna

Zelná sezóna

Máte doma v ledničce zapomenuté zelí?

Zelí je jednou z plodiny, které vydrží v lednici i více jak týden.

Mnoho o zelí :

Listy zelí obsahují bílkoviny, organické kyseliny (jablečnou, citronovou, glukuronovou, jantarovou, tartronovou, mravenčí a jiné), cukry 0,9-5,3 %), vitaminy C, Bl‘ B6, H, E, beta-karoten, kyselinu nikotinovou, pantotenovou, listovou, dále tuky, aminokyseliny (tryptofan, lyzin, metionin, tyrozin, histidin a další), celulózu (0,6-1,6 %), makro i mikroprvky (draslík, hořčík, železo, stříbro, cín, olovo, titan, molybden, nikl, vanadium a další). Je třeba připomenout, že zelí obsahuje velké množství vitaminu C ve formě takzvaného askorbigenu, což je forma kyseliny askorbové, která se téměř neničí i při jeho dalším zpracování.
Klinické pokusy dokázaly vysokou účinnost čerstvé zelné šťávy při léčbě žaludečních vředů a dvanácterníku. Za základní účinnou látku je považován vitamin U, který má protialergické účinky a zlepšuje lipidní přeměnu thiaminu a cholinu. Působí také na metabolizmus žaludeční sliznice, při kterém podporuje proces zahojení vředů.
Pomocí experimentů bylo také zjištěno, že zelí působí proti bakteriím, a dokonce má vliv na zlatého stafylokoka i bakterie tuberkulózy. Navíc zelná šťáva působí proti kašli a napomáhá vykašlávání. Téměř úplná absence základu purinu umožňuje, že je zelí vhodné také při léčbě dny a žlučníkových kamenu. Zelné saláty, šťáva a další jídla jsou vhodné při onemocněních srdce a ledvin. Pusobí močopudně, neboť mají vysoký obsah draslíku, při arterioskleróze (zvýšený obsah pektinů umožňuje odvod toxických látek a cholesterolu) a při obezitě (kyselina tartronová provádí pře­měnu sacharidů na tuky a cholesterol).
Zelí se využívalo k léčebným účelům v lidové medicíně už v dávných dobách, protože bylo vždy považováno za účinný prostředek při léčení nejrůznějších nemocí a napomáhalo zvýšení odolnosti organizmu.

Lidová medicína doporučuje používat čerstvé zelí nebo šťávu z něho při nespavosti, bolestech hlavy a onemocnění sleziny. Čerstvé i kysané zelí se využívá ke zvýšení chuti k jídlu, sekreci žaludečních šťáv, prevenci avitaminózy (kurděje), při chronické poruše trávení a také jako močopudný a lehce projímací prostředek. Kysané zelí nebo nálev se doporučuje pro diabetiky, pacienty s nemocnými játry a žlučovými kameny. Zelná šťáva je zvláště účinná při snižování kyselosti žaludku, při sklonu k obezitě a hemoroidech.

Śťáva nebo odvar s medem se používá při léčbě zánětu hrtanu, průdušek a dalších onemocnění dýchacích cest.

Zubaři říkají, že kdybychom alespoň jedenkrát denně několik minut žvýkali kyselé zelí, posilnily by se nám dásně natolik, že by ubylo nemocných s paradentózou.
Současní naturopaté si cení vysokého obsahu síry, arzenu, vápníku a jódu a předpokládají, že díky těmto komponentům zelí může léčit i kožní onemocnění, jakým je alergie, lupénka a jiné.

Z pohledfu ezoterické medicíny je tato zelenina nositelem životní síly a působí jako povzbuzující prostředek.

Zelí díky vysokému obsahu chlorofylu podporuje produkování hemoglobinu a napomáhá tak při léčbě krevních onemocnění, jakým je leukémie, anémie a další.

Hodí se také jako výborný prostředek k léčbě onemocnění ledvin. Díky specifickým stopovým prvkům je zbavuje toxínů, ničí choroboplodné zárodky a má i močopudné účinky.

Blahodárný účinek a spoustu vitamínů a minerálů dostanete do těla pravidelným pojídáním kvašeného zelí. O mléčně kvašené zelenině a jak na to nalezente zde Mléčně kvašená a nakládaná zelenina.

Zelný salát se sezamem

Zapečené zelí s kroupami a čerevenou čočkou

Zelný salát s koprem

Coleslaw

Zelná polévka

Zelné karbanátky

 

porno