Pro někoho často pomíjená zelenina, pro jiné neopomenutelná součast jídelníčku. Řepu můžeme upravit na mnoho způsobů. Vařená, pečená, v syrovém stavu, v polévce, do salátu, jako salát, zavařená.
Co se týče výživných hodnot, je řepa opravdu neuvěřitelná. Obsahuje všechny účinné látky pro vitalizační a omlazovací kůru starých a nemocných buněk. Křemík v kombinaci s ostatními živinami, jež obsahuje, posiluje vazivové tkáně a kůži, stěny cév a kosti, zbavuje mozek jedovatých kovů. Dále má řepa rekordní množství kyseliny listové, jež se podílí na tvorbě nukleových kyselin v buněčných jádrech, nezbytných pro dělení buněk a růst tkání. Navíc se stará o produkci žaludečních šťáv a podílí se na tvorbě červených krvinek, které váží životně nezbytný kyslík v plicích a odnášejí ho ke všem buňkám. Obsahuje velké množství minerálů jako železo, vápník, draslík, fosfor, sodík, síru a jód, a také velké množství vitamínu C.
Nicméně, ať je pro nás jakkoliv zdravá, při zpracování nám zbarví prsty a prkýnko. Za to je zodpovědný pigment zvaný betakyanin, jež je typický pro tuto rostlinu. Také červená moč či stolice se objevuje po konzumaci červené řepy u části populace a to nejčastěji u osob s nedostatkem železa, či těch, jež mají problém s jeho absorpcí. Pokud tedy zpozorujete tento jev právě u Vás, berte to jako upozornění, nemusíte se však obávat, protože řepa nejen na problém upozorňuje, ale také jej pomáhá řešit. Má totiž antianemické účinky, podporuje tedy tvorbu krvinek v kostní dřeni, a reguluje funkci trávicí soustavy.
Některé druhy červené řepy barvící pigment neobsahují. Jsou to druhy žluté a růžové (s červeno-bílými pruhy uvnitř bulvy), které však obsahují všechny účinné látky.
Tato odrůda červené řepy je pro svou barevnou pestrost vhodná jako dekorace talířů, proto ji využijte spíše k přípravě jednoduchých salátů a pokrmů.
Dalším jednoduchým receptem pro úpravu této odrůdy je uvaření do měkka ve slupce, nakrájet na plátky a pokapat olivovým olejem a dochutit solí.
Často se používá řepa syrová, nastrouhaná do salátů.
Z řepy se také používají listy, které jsou druhově příbuzné mangoldu, a jejich použití je naprosto stejné. Bulvy se používají v mladém stádiu syrové v salátech. Výborně chutnají s česnekem, křenem, jablky, pomeranči a ořechy. Mohou se také pouze nastrouhat do jiných salátů. Z vařené řepy připravujeme saláty se smetanou, majonézou, marinádou apod. Oba druhy salátu jsou výborným doplňkem pečeného masa a minutek. Uvařenou mladou řepu stačí jen posolit, pokapat citrónem a máslem. Je to dobrá příloha pro ty, kdo nemají rádi kyselé saláty. Dále se řepa vařívá a peče na mnoho způsobů.
Bulvy řepy v ledničce vydrží i dva týdny, listy však spotřebujte během několika dní.