Česnekové výhonky jsou poněkud neznámou delikatesou. Kdo se nechá zlákat rozmanitostí využití česnekových výhonků, ten si je zamiluje.
Jedná se o nevyzrálé květeství česneku paličáku, které se odlamuje před vykvetením, kdy je květ ještě malu a křehkou tobolkou. Jelikož květ má plodit, veškerá energie se soustředí v doběho jeho nasazení právě do tohoto výhonku. Zaštipuje se proto, aby síla čeneku nešla do květu, ale šla zpět ke kořenům tedy k samotnému česneku.
Takto nabyté výhonky obsahují mnoho zdraví pröspěných látek . Najdete v nich síru, fytoncidy, vitamín A, C, D a vitamíny skupiny B, jód, flavonoidy a alicin, který se vyznačujeme antibakteriálními účinky (kterými je česnek známý). Jendoduše řečeno, najdete v nich skoro všechno, co v česneku. Chutí jsou ale jemnější.
Správná příprava spočíva v zaštípnutí konce výhonku buď nad tobolkou nebo pod. Dobré je výhonek rozřezat na menší kousky, lépe se pak jí:). Výborný je čerstvý do salátů a pomázenek či různých past. Svoji křehkost a jemnost ukáže hned po krátkém povaření, skvělý je k zapékání, ve smetanové omáčce, do guláše, dušený, nakládaný. Vyzkoušejte variace jeho proměn ve vaší kuchyni.