Dobromysl Oregano


1

Tato bylinka s příjemně kořeněnou vůní a lehce nahořklou chutí je nejvíce používána ve Středomoří, Asii a Mexiku. Rychle si však získává své nezastupitelné místo i v dalších světových kuchyních. Nejvíce je oregano bezesporu spojováno s kuchyní italskou, kde je nepostradatelnou surovinou při přípravě pizzy a těstovin všeho druhu a dalších specialit jihoevropské kuchyně.

Čerstvé oregano můžeme použít do salátů zvláště v kombinaci s rajčaty a paprikami. Vynikající chuti docílíme, když už hotovou pizzu posypeme čerstvými lístky oregana. Používáme ho rovněž k zvýraznění chuti masa telecího, skopového a kuřecího a plodů moře. Velmi dobře doplňuje chuť rajčat, sýrů, zeleniny (zvlášť fazolí), masa a ryb. Oregano používáme stejně jako všechny čerstvé bylinky při přípravě pokrmů až nakonec, aby neztratilo své aroma a chuť.
Vynikající jsou ochucené oleje a octy připravené z této bylinky. Sami si je můžeme jednoduchým způsobem vyrobit. Vložte do sklenice s olejem nebo octem čerstvé lístky z rostliny a nechte alespoň 5 dní louhovat.

Už název dobromysl napovídá, že tato rostlina při pravidelném používání zlepšuje náladu a působí jako lehké antidepresivum.

Díky vysokému obsahu tymolu, usnadňuje odchod plynů ze střev, takže se hlavně využívá při poruchách trávení, nadýmání či křečích trávicí soustavy Je vynikajícím prostředkem na dráždivý kašel, usnadňuje vykašlávání, připravují se z ní kloktadla, vhodná je i k inhalacím při rýmě.

Kdo potřebuje celkově posílit organismus nebo má problém se špatným prokrvováním tkáně, měl by si dopřát koupel z této rostliny. Koupele mají všestranné využití, jsou účinné i při slabém nachlazení, revmatizmu, kožních problémech. Silných antiseptických účinků je využíváno proti různým druhům plísní.

Tím, že dobromysl působí silně proti křečím je vhodné podávat čaj  při křečovitých stavech, včetně epilepsie. Do dnešní doby se stále využívá chutě, vůně a účinků v nejrůznějších alkoholických nápojích.

Oregano se v lidovém léčitelství používá k podpoře zažívání, povzbuzení chuti k jídlu a rovněž proti kašli, při bolestech v krku a zubů. Obsahové složky oregana mají desinfekční účinky.

Uchovávejte vždy v lednici, nejlépe v plastovém sáčku, aby listy zbytečně neovadaly. Sáček nechte pootevřený, aby případná nadměrná vlhkost nezpůsobila hnití. Takhle můžete většinu bylinek uchovat až 5 dní. Nepoužíváme nažloutlé, nečerstvě vypadající listy. Umýváme vždy až těsně před použitím.

Zpět na seznam zeleniny