Dýně Hokkaido


1

Dýně Hokkaidó je u nás známá poměrně krátkou dobu. Svým původem je z Nové Anglie. Byla však představena v Japonsku, kde se rozšířila, a odtud také pochází její název. V současnoti patří pro svoji výbornou chuť, schopnost vázat toxiny a široké spektrum vitamínů mezi jeden z nejoblíbenějších zeleninových produktů.

Hokkaidó obsahuje především betakaroten, který působí pozitivně na kvalitu kůže a chrání ji před účinky UV záření. Čím více je dýně zabarvena do oranžova, tím více betakarotenu obsahuje.

Dýně obsahují také řadu vitamínů (především jsou to vitamíny A, C, E) a minerálních látek (draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo). Dýňová semena a současně lisovaný olej z těchto semínek obsahuje veliké množství zinku, který působí pozitivně na tvorbu a růst vlasů a nehtů.

Vysoký obsah vlákniny je příznivý pro správnou činnost střev. Dýně má detoxikační a močopudné účinky, výborně posiluje imunitní systém a je skvělým lékem na srdeční poruchy a onemocnění ledvin. Dýňová semínka působí kladně také na potíže s prostatou. Dýně Hokkaidó je výborným doplňkem stravy i při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky břišní.

Tato dýně má dvě velké výhody. Tou první je její velikost, nedorůstá totiž obrovitých rozměrů jako její mexické kolegyně. Její velikost je kolem 10-30 cm v průměru a to je příjemná velikost pro zpracování i pro menší rodinu nebo jednotlivce. Druhou výhodou je báječná chuť, která nemá typický dýňový či cuketový zápach, ale chutná měkce, sladce a je velmi hutná, není příliš vodovatá.

Zpět na seznam zeleniny