Mrkev


1

rkev obsahuje především provitamin A, karoten, který doopravdy může pomoci s problémy zraku. Dále obsahuje vitamíny B, C, E, H, kyseliny listovou, pantothenovou, křemičitou, pektinové látky a silice a z důležitých prvků především draslík, sodík, vápník, hořčík, fosfor, síra, mangan, železo, měď a zinek. Je zásadotvorná.

Pektin obsažený v mrkvi na sebe váže až 80% těžkých kovů v těle a vylučuje je z organismu ven. Proto by lidé žijící a pracující v průmyslových zónách měli jíst mrkev 4 až 5 x týdně. V lidovém léčitelství se mrkev využívá proti nervozitě, astmatu, kožním onemocněním, při nemocech jater, žloutenkách a střevních zánětech. Mimoto mrkev zvyšuje odolnost organismu, pomáhá při zácpách, posiluje srdce a cévy, prospívá těhotným ženám, podporuje vývoj a růst u dětí, zlepšuje vidění – hlavně šeroslepost. Mrkev také přispívá k hezké pleti, vlasům a nehtům, urychluje hojení ran, posiluje sliznice v těle a mimo jiné zvyšuje mužskou plodnost a potenci.

Mrkev můžeme jíst syrovou, vcelku, nasekanou nebo nastrouhanou do salátů, či tepelně upravenou v polévkách, omáčkách, vařenou, dušenou nebo pečenou jako přílohu k masitým pokrmům. V polévkách bývá často kombinována s celerem a cibulí. Z mrkve se také připravuje mrkvová šťáva, která vyniká mezi ostatními zeleninovými šťávami za předpokladu, že je čerstvá a byla správně připravená. Na rozdíl od většiny přírodních potravin je ale mrkev zdravější vařená než syrová. Syrová mrkev má totiž dosti tuhé buněčné stěny, ze kterých tělo dokáže přeměnit na vitamin A jen 25 % beta-karotenu. Při vaření mrkve se stěny buněk narušují, a pokud vařenou mrkev podáváme jako součást jídla obsahujícího tuk, dokáže tělo vstřebat víc než polovinu beta-karotenu.

Pro skladování mrkve se v běžné domácnosti nejlépe hodí zeleninové oddělení chladničky. Nejprve je však umístěte do plastového sáčku, aby si kořeny uchovaly svoji vlhkost a „negumovatěly“. Mrkve by neměly být mokré, aby předčasně nehnily. Pokud máte tu možnost, můžete mrkev také skladovat ve studeném sklepě. Zdravá, mechanicky nepoškozená mrkev se dá skladovat až dva měsíce.
Zásadou je vždy spotřebovávat nejprve menší, mladší mrkvičky. Ty mají méně vyvinutou pokožku, která je do značné míry chrání, takže malé mrkve obecně můžeme skladovat mnohem kratší dobu. Jako každá zelenina, také mrkev, by se měla umývat až před zpracováním.

Zpět na seznam zeleniny