Špagetová dýně


1

Svůj pozoruhodný název dostala tato z Japonska pocházející tykev podle charakteristické dužiny, která s přibývající zralostí vytváří špagetovitá vlákna. Uvařením se jednotlivá vlákna ještě více oddělí jedno od druhého a jsou potom výraznější. Tyto tykve se vaří v celku, doporučovaná doba vaření se proto pohybuje od 20-50 minut (v závislosti na velikosti dýně a způsobu vaření). Dužinu špagetové tykve lze podávat stejně jako pravé špagety s rajskou omáčkou a posypanou sýrem. Výhodou ve srovnání s těstovinami je jejich nízká kalorická hodnota.

Barva slupky se liší druh od druhu a může být zelená, okrová či žlutá.

 pečená:

1. Můžete ji péct buďto v celku nebo rozkrojenou napůl(podélně či napříč,to je na vás).Na několika místech ji propíchejte vidličkou či širokým nožem aby pára mohla unikat.

2. Pokud ji rozkrojíte napůl,vyjměte rovnou pomocí lžíce jadřinec se semínky.

3. Položte tykev  na pekáč buďto celou nebo rozřezanou půlkou dolů a podlejte vodou.(Voda není nezbytně nutná pokud pečete dýni v celku,ale rozhodně neublíží)

4. Pečte dýni asi hodinu na 180 stupnů,dokud nezměkne.

5. Nechejte asi 10 minut vychladnout a pokud jste to neudělali předem,rozkrojte dýni napůl a vyjměte jadřinec se semínky.

6. Buďto pomocí vidličky oddělte špagetová vlákna od slupky nebo můžete obě půlky použít jak jsou a omáčku či náplň umístit přímo do   nich.

vařená:

1. Rozkrojte tykev napůl a lžící vyjměte jádřinec se semínky

2. Umístěte to velkého hrnce,řezanou půlkou dolů a podlejte dostatečným množstvím vody.

3. Vidličkou či širokým nožem tykev na několika místech propíchněte,aby pára mohla unikat.

4. Přiveďte k varu

5. Zmírněte plamen a vařte 20-25minut,dokud tykev dostatečně nezměkne.

6. Pomocí vidličky oddělte vlákna od slupky a umístěte na talíř,nebo můžete obě půlky použít jak jsou a omáčku či náplň umístit přímo do   nich.

Dostatečně uvařená dýně je měkká a slupka se prohýbá i pod jemným tlakem. Nedovařená nechutná příjemně a vlákna se neoddělí.

 

TIP: Uvařené půlky dýní použijte aniž byste odstraňovali slupku a připravenou omáčku či náplň umístěte přímo do nich.

Zpět na seznam zeleniny