Špičaté zelí se vyznačuje křehkostí, hodí se proto zejména na saláty. Obsahuje stejně účinné látky jako zelí bílé. Bílé zelí má svůj původ ve Středomoří. Obsahuje velké množství vody a vlákniny. Je to velmi zdravá, nízkokalorická zelenina vhodná do salátů i k tepelné úpravě. Obsahuje velké množství kyseliny listové, která je důležitá pro těhotné ženy nebo pro ty ženy, které plánují miminko. Z řady dalších vitamínů citujme vitamin C a B12 a ze stopových prvků třeba mangan, selen nebo zinek. Jeho léčivými přednostmi může být schopnost podpora růstu buněk, tvoření krvinek, posilování metabolismu a imunity apod. Bohužel, po tepelné úpravě zelí většinu svých blahodárných účinků na lidský organismus pozbývá.
Zelí patří k druhům zeleniny s dlouhou skladovatelností, uchovávejte v chladničce a bez problémů vydrží déle než týden.