Mizuna, mibuna, hořčice


1

Neobvyklé druhy bylin, původem z Asie. Používají se buď to jako salát, nebo jako jedlá dekorace k hlavním či vedlejším chodům. Výborné jsou též tepelně upravené – lehce povařenémarinovanédušené i dokonce smažené či naložné v soli (ne  více jak 12 hodin).

Mají vysoký obsah vitamínu C (55mg/100g) a β-karotenu (1300μg), tedy pomáhájí předcházet nachlazení a podporují krásnou pleť. Také obsahují velké množství draslíku (480 mg) a vápníku (210mg), jakož i takové minerály, jako hořčík (31mg) a železo (2.1mg), s tím jsou spojené výhody snížení hladiny cholesterolu (pomáhá zbavit se přebytečného sodíku), posilování kostí a prevenci anémie.

Tipy na skladování

Skladujte v lehce prodyšném (např. v otevřeném) plastovém sáčku v lednici. Neumývejte dříve než před samotnou konzumací. Takto vydrží až pět dní.

Další možností, pokud je zelenina ve svazku, dát do hrnku s vodou a na chladné místo nebo do ledničky a takto vydrží úplně parádně bez ovadnutí určitě 5 dní.

Tipy na úpravu

Pokud jsou již listy velké s dlouhým řapíky spíše se doporučují tepelně upravit, je dobré začít pokrájenými řápíky na 3-4 cm, 1-2 minuty restovat,poté přidat okrájený zbytek zeleně a ještě další minutu restovat. Výborná je s tofu, se sojóvou omáčkou, zázvorem, na pizzu, závin, quiche, vaší inspiraci a chutím se meze nekladou

Pokud máte doma listovou směs na salát, stačí přelít dressingem nebo přidat olivy, ředkvičky, tuřínky, sýr, co se zlíbí a namane.

 

 

 

 

 

 

 

Zpět na seznam zeleniny