Cukety


1

Lahůdkové ve velikosti do cca 20 cm, i cukety větší okolo 30 cm, v klasické zelené a také méně tradiční žluté barvě.

Používají se k velmi rychlé tepelné úpravě či za syrova do různých salátů, podobně jako například okurka.

Stejně jako jejich velký příbuzný tykev, jsou i cukety ideální k odvádění škodlivých látek z těla. S nízkým počtem kalorií a srovnatelně vysokým obsahem živin jsou přímo předurčeny k dietám, které chutnají a nejsou provázeny ztrátami bioaktivních látek.

Cukety pocházející z jižních krajů už dobyly mnoho našich zahrádek. Na první pohled vypadá jako velká okurka, i její bílá dužina svým vzhledem připomíná dužinu okurky, ale má o něco tvrdší konzistenci. Můžeme se setkat s cuketami různých barevných variací jako žluté, tmavě zelené, žíhané. Chuťově se však výrazně neliší.

Díky své lahodné chuti (připomínající vlašské ořechy) a dietetickým vlastnostem patří cuketa k velmi významným druhům zeleniny.

Slupka cuket je bohatá na karoteny, hořčík a vitamín E. Léčivé účinky cuket jsou značné: aktivují přeměnu látkovou v buňkách, zvyšují výkon mozku a schopnost soustředění, zvyšují stav bílkovin a zlepšují celkovou výkonnost, posilují svaly a srdce, působí na vylučování vody, odpadních látek a kyselin, zbavují střeva jedovatých látek a vážou tukové látky, odstraňují ochablost střev a zácpu, posilují imunitní systém, posilují všechny sliznice v těle.

Cukety tvoří hlavní součást celé řady pokrmů. Můžeme je dusit, smažit jako řízky, přidávat do polévek, jako přílohu k pečenému i dušenému masu, výborné jsou zapečené nebo plněné, malé cukety jsou vhodné také pro úpravu salátů, podobně jako okurky. Cukety před použitím omyjeme proudem studené vody a osušíme, odkrojíme konce. Malé, mladé cukety není potřeba loupat, jejich slupka, stejně jako celá cuketa je jemná a křehká. Používáme i s mléčně bílými jadérky. Zatímco u cuket velkých, plně vyzrálých se musí slupka loupat, protože je velmi tuhá, jádra uvnitř vydlabeme. Pro perfektní kombinaci živin zpracováváme cukety s jinou zeleninou, jako je červená paprika, rajčata, cibule a česnek, především do salátů. Biolátky jednotlivých druhů zeleniny se ideálně doplňují, společně výborně chutnají, posilují a dodávají dobrou náladu.

Uchovávejte v chladničce, kde Vám vydrží mladé cukety max. týden, ale pozor, při teplotách pod 6°C měknou. Plně vyzrálé velké cukety se skladují podobně jako dýně, v suchu a v chladu, kdy vydrží týdny až měsíce.

cuketa

Zpět na seznam zeleniny