Ledový salát


1

Výborný, chuťově velice jemný, šťavnatý, křupavý salátek. “ Great lakes crips head“ a opravdu, když ho jíte, jako když se koupete v průzračně křišťálovém jezeře.Jeho chuť se hodí všude. Má příznivé účinky nejen na naše zdraví, ale přináší i větší nápaditost v kuchyni.

Jeho listy jsou pevné a těsně k sobě přiléhají a tvoří poměrně tvrdou hlávku podobně jako zelí. Okrajové listy jsou zelenější, směrem ke středu hlávky jsou bílé a ještě více křehké.

Salát obsahuje též vitamíny C, A, kyselinu listovou a hlavně cenný vitamín K, který jen tak někde nenajdeme. Ten je důležitý pro správnou krevní srážlivost a pro tvorbu kostí. Ledový salát je tedy dobrou chroupavou pochoutkou pro dospělé, ale hlavně pro děti. Jeho lehce sladká, leč někdy nahořklá chuť je celkem lákavá a děti si ji oblíbí. Dále obsahuje karotenoidy, chlorophyl a antioxidanty polyfenoly, které v těle vychytávají a neutralizují volné radikály, které jsou původcem rakoviny.

Při přípravě dáváme přednost odtrhávání lístečků a jejich natrhání na menší kousky ručně, před řezáním nožem. Stykem s kovem či nerezem se ztrácí určitá část cenných látek a vitamínů. Používáme ho jako klasický salát, jako oblohu k jídlu či do jiných zeleninových salátů. Lze ho využít i do teplé kuchyně, najemno nakrájený je dobrý do polévky. Přidávat ho můžete ke konci varu, aby si zachoval křupavost, nebo s ním zacházet podobně jako třeba s krájenou kapustou, tedy uvařit ho úplně.

Salát můžete připravit samostatně či smíchat ještě navíc s rajčaty, balkánským sýrem nebo čímkoliv co máte rádi. Nezapomeňte, že pro lepší vstřebatelnost vitamínů z listové zeleniny, je potřeba ji  polít olejem, nejlépe olivovým.

Výhodou je, že ledový salát, pokud jej dostanete čerstvý – vydrží v lednici týden a někdy i dva. Můžeme z něj postupně odlamovat listy přesně tak, jak je nám libo. Skladujte v lehce prodyšném (např. v otevřeném) plastovém sáčku v lednici. Neumývejte dříve než před samotnou konzumací.

 

Zpět na seznam zeleniny