Rajčátka


1

Přírodní afrodiziakum. U nás naleznete mnoho druhů. Málá rajčátka, hruštičky, žluté hruštičky, žlutá rajčátka až i speciální ruské rajče neuvěřitelné zprvu svoji barvou a pak i konzistencí a chutí.

Není žádným tajemstvím, že malá i velká rajská jablíčka obsahují velkou část abecedy vitamínů. Kromě velkého množství vitamínu C, dále pak vitamínů A, B, E a K plody obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek. Za zmínku stojí také jejich antioxidační schopnosti. Ne nadarmo se říká, že konzumace rajčat je dobrou prevencí proti nádorovým onemocněním. Rajské plody totiž obsahují lycopen, což je látka podobná beta karotenu. Jedná se o velmi účinný antioxidant. Takže si rajčátka bohatě dopřávejte. Uděláte tak i něco pro vaše zdraví.

Jsice pravda, že zeleninu a ovoce je nejlepší konzumovat v syrovém stavu. To proto, aby zůstalo zachováno co největší množství vitamínů. U rajčátek to tak úplně neplatí. Při jejich tepelné úpravě se sice ochudíte o část vitamínů, zato se však zvýší schopnost vašeho organismu, získat z nich výše uvedený antioxidant lycopen. Když je budete baštit v syrovém stavu, nezapomeňte si je alespoň pokapat olejem.

Většina lidí dává rajčata do ledničky, proč ne, ale mnohem lepší způsob je dát je do misky a nechat třeba na stole, kde Vám budou dále dozrávat a z misky můžete vždy vybírat ty nejčervenější. Jenom pozor aby nebyla vlhká nebo popraskaná!

Zpět na seznam zeleniny