Špenát


1

Věrně známá prastará plodina. Výboré jsou mladé listy špenátu za syrova, ale i tepelně upravené.

Špenát jak je známo obsahuje železo, ne tolik kolik se říkalo, ale nezanedbatelné množství v něm obsaženo je. Dále obsahuje karotenoidy, včetně beta karotenu. Rovněž obsahuje lutein, což je karotenový pigment s funkcí antioxidantu. Z uvedeného vyplývá, že užívání špenátu je všeobecně přiznivé pro naše oči, dokonce někteří odborníci uvádějí, že častější konzumace špenátu (stejně i jako jiné potravy bohaté na beta karoten) pomáhá předcházet degeneraci žluté skvrny oční sítnice (makulární degenerace) a vzniku šedého zákalu. V tomto ohledu rovněž příznivě působí i další antioxidant zeaxanthin, který špenát rovněž obsahuje.

Špenát obsahuje velké množství vitamínu K (používaný u léčby poruch krevní srážlivosti), tudíž ho nesmí užívat lidé užívající Warfarin (který naopak snižuje náchylnost krve ke tvorbě sraženin) nebo jeho konzumaci velmi, velmi pečlivě zvážit. Některé zdroje dokonce uvádějí, že špenát obsahuje rostlinné látky fytohormony, které pozitivně působí na rozvoj svalstva (takže je možné, že nakonec bude na špenátu a Pepku námořníkovi možná jen kousek pravdy). Z dalších prvků špenát obsahuje sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, zinek nebo mangan. Z dalších vitamínů obsahuje vitamin C, D, E a vitamíny ze skupiny B (pyridoxin, cyanocobalamin – vitamin B12, thiamin,kyselinu listovou, riboflavin a niacin). Vitaminy C a A se spolu s luteinem řadí k antioxidantům, které zabraňují působení škodlivých volných radikálů, pomáhají udržovat dobrý stav kardiovaskulárního aparátu a i snižovat riziko infarktu. Kyselina listová společně se železem je důležitá pro rozvoj červených krvinek, erytrocytů. Špenát obsahuje dále látky cholin a inositol, které jsou důležité pro prevenci aterosklerozy.

Více informací na: http://www.celostnimedicina.cz/spenat.htm#ixzz2nr226zQD

 

Zpět na seznam zeleniny